Dvorac Ostrožac

Prošetajte po cijelom Dvorcu Ostrožac.


ON-LINE Izložba skulptura iz kolonije


Stari grad Ostrožac (VIDEO)


Događaji KC Cazin

May 2019
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Dec 17

Inovativna rješenja promocije kulturnih spomenika u Cazinu

Slijedom realizacije mnogobrojnih projekata zaštite nacionalnih spomenika, promocije kulturnih i turističkih dobara, JU “Kulturni centar” Cazin” na tragu je realizacije još jednog inovativnog i drugačijeg projekta. Vodeći se idejom očuvanja kulturnog nasljeđa i njegove promocije u turističke svrhe, uz što manje dugoročne finansijske troškove, pripremili smo projekat solarnog osvjetljenja Starog grada Ostrožac. Ovakav projekat smo aplicirali na nekoliko javnih poziva u BiH, što kod domaćih, ali i kod stranih institucija i organizacija. Prvi rezultati stižu iz  Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

Naime, našoj Ustanovi je odobren projekat solarne rasvjete u vrijednosti od 22.426,30 KM. Posebno je važno, ovom prilikom naglasiti, da je naša Ustanova prva u BiH koja će biti u prilici realizirati ovakvu vrstu projekta i time osigurati neke dodatne vrijednosti u cilju promocije korištenja obnovljivih izvora energije.

Prvobitan cilj projekta jeste da se biser Krajine, nacionalni spomenik Stari grad Ostrožac, osvijetli, kako bi turisti i u večernjim satima mogli vidjeti svu njegovu ljepotu, ali i da se kroz korištenje ovakvih rješenja, Ustanovama u kulturi, koje raspolažu sa manjim budžetima, smanje troškovi održavanja.

 

Popratni sadržaji projekta su također zanimljivi, edukativno orjentisani, a građani će biti na vrijeme obaviješteni o svim pojedinostima vezanim za ovaj projekat.

Kako smo u zimskom periodu i vremenu pripreme budžeta, prve konkretne aktivnosti u ovom projektu, uslijediće u narednoj godini, a vjerujemo da ćemo do početka nove turističke sezone uspjeti okončati sve potrebne radove.