Dvorac Ostrožac

Prošetajte po cijelom Dvorcu Ostrožac.


ON-LINE Izložba skulptura iz kolonije


Stari grad Ostrožac (VIDEO)


Događaji KC Cazin

Februar 2019
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
May 31

Uspješno okončana 50-ta Kolonija skulptora „Ostrožac“

Protekle sedmice završila se 50-ta po redu Kolonija skulptora „Ostrožac“. Po mnogo čemu jedna od uspješnijih i produktivnijih u njenom višedecenijskom postojanju. Njenom organiziranju prethodile su velike pripreme, prikupljanje sredstava i nabavka neophodnog materijala. Tradicionalno se ova manifestacija od značaja za FBiH održavala u dva dijela, ali ove godine, zbog obilježavanja jubileja, u istom prostoru su se našli akademski kipari, sa višegodišnjim iskustvom, sa onima koji će to tek postati. Tako smo pored Darke Šobota, Milije Stojanovića i Samira Sućeske kao velikana kiparstva u regionu, imali i tri studentice sa Akademije likovnih umjetnosti, Saru Hadžiefendić, Medinu Sipović i Hannu Dujmović.

Osim njih, u istom prostoru i u isto vrijeme, svoje skulpture u terakoti izrađivali su naši umjetnici, jedni od osnivača Kolonije, Ismet Kasumović i Nurija Ljubijankić. Važno je istaknuti da njima ova Kolonija duguje i veliku zahvalnost na višegodišnjem trudu i požrtvovanosti, nesebičnom angažmanu i umjetničkim djelima koja ostavljaju u vlasništvu Kulturnom centru i građanima grada Cazina.

Za vrijeme njihovog umjetničkog rada u bihacitu i terakoti nacionalni spomenik Stari grad Ostrožac je posjetio veliki broj učenika iz svih krajeva BiH, zbog ekskurzija koje su se realizirale baš u tom periodu. To je dalo dodatnu vrijednost Koloniji koju su imali priliku vidjeti učenici osnovnih i srednjih škola, kao i mnogobrojni turisti, u organiziranim i pojedinačnim posjetama Starom gradu.

Velika je i medijska pažnja poklonjena ovoj manifstaciji. Napisano je mnogo novinskih članaka, priča za web portale, a snimljeni su i prilozi za mnoge TV kuće u BiH.

Na kraju se JU „Kulturni centar“ Cazin zahvaljuje svima koji su učestvovali u organizaciji i realizaciji Kolonije „Ostrožac 2017“. Iskreno se nadamo da će svaka naredna biti mnogo bolja i bogatija sadržajima, jer ona nije samo kulturni i umjetnički potencijal ovog područja, nego i značajna turistička atrakcija. Hvala i našim donatorima, Ministarstvu civilnih poslova BiH i Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti. Hvala svim građanima grada Cazina na promociji ovog događaja i posjeti istom.